Jak posílit a zahřát organismus v zimě

251px-Black_peppercorns_with_mortar_and_pestleZima zatnula drápky trochu hlouběji a přidali jsme další vrstvu oblečení, abychom se udrželi v teple. Zahřát se můžeme i zevnitř. Nikoliv alkoholem, nýbrž posílením a udržením dobrého chodu tzv. vnitřního ohně (v ajurvédě nazývaným agni). Jednoduchým způsobem, jak na to, je používat „zahřívající“, tj. pálivé, koření v běžných pokrmech (pepř, pálivou papriku, sušený zázvor apod.).

Může to být třeba formou ranního nápoje s kajenským pepřem, o kterém jsme se zmínili v jednom z předchozích vydání Novinek. Dnes přidáme další recept, který vypadá velmi nenápadně na to, jak je ve skutečnosti účinný. Výborně funguje na posílení metabolismu i zahřátí.

Ve skleničce s uzávěrem rozetřeme a promícháme:

  • 4 polévkové lžíce kvalitního medu
  • 0,5 polévkové lžíce černého pepře (jemně mletého)

Denně každé ráno 0,5 ­­čajové lžičky na lačno. Při pravidelném používání výrazně zlepšuje trávení!

V receptu uvádím černý pepř, protože je v každé domácnosti snadno dostupný. Avšak vřele doporučuji vyzkoušet i jiné koření, jako je dlouhý pepř pipal či ohnivou ajurvédskou směs koření trikatu. (Koupíte ve specializovaných prodejnách s kořením.)

Zahřívající potraviny a techniky se obecně hodí do chladného období. Můžete však patřit ke konstitučnímu typu pitta, který má přirozeně velké vnitřní teplo. Pak by pro vás nemuselo být pálivé koření vhodné.

Chcete-li zjistit, jaký jste typ podle ajurvédy, jaká výživa a životní styl jsou pro vás vhodné nebo jak řešit své aktuální obtíže, mohla by vás zajímat osobní konzultace.

(Článek byl napsán pro zpravodaj eNovinky masérského studia V dobrých rukách)

Napište mi