Ovocné koktejly (v angl. smoothie) jsou důležitou součástí živé stravy. Můžete je vytvořit prakticky z čehokoliv, na co máte chuť a co máte po ruce. Já jsem přidala tři kousky jablka, které nám zbylo z výletu. Tady je jeden tip na koktejl, který jsme měli včera k snídani.
Suroviny:
- 2 banány
- hrst jahod (máme zmrazené z minulého roku)
- 1/2 jablka
- 1 člž prášku mesquite*
- přírodní bílkovinu (chcete-li)
- 1 šálek mandlového mléka (nebo vody)**
Postup:
Banány a jablka nakrájíme na menší kousky a dáme do mixéru, jahody vhodťe celé. Přídáme zbývající ingredience a mandlové mléko (vodu). Všechno dobře rozmixujte. Naředíme podle chuti.
*Prášek mesquite má sladkou ořechovou chuť s nádechem melasy a karamelu. Roste v pouštních oblastech celého světa. Jsou to rozemleté lusky naditce jehnědokvětého (Prosopis juliflora).
**Mandlové mléko nekupujte, pokud nemusíte. Snadno si jej připravíte doma – na 1 díl mandlí přidáte 3 díly vody a všechno rozmixujete v mixéru, dokud z mandlí není poměrně jemná kaše. Tuto kaši si pak uschovejte (můžete i zamrazit) – hodí se na výrobu chleba, sušenek apod. jako „mouka“.
Chce to změnu? Z ovocného koktejlu můžete snadno udělat zelený koktejl. Jednoduše přidejte jakoukoliv listovou zeleninu (od ledového salátu přes špenát po rukolu).
Jak na to bez přístojů:
Koktejl bez mixéru prostě neuděláme a mandlové mléko také ne. Na obě věci však stačí běžný domácí mixér o výkonu 500 W.
Zdroj: vlastní fantazie
V sekci Ke stažení si můžete článek stáhnout do svého počítače.