Výživa a životní styl v listopadu

Listopad nás přivádí zpět domů.  Stále se mžeme těšit z hojnosti nedávno sklizených plodin a jídla. Načasování je to dokonalé, jelikož si potřebujeme vybudovat dostatečné energetické zásoby, rozuměj tuk, na zimu. Tuková vrstvička nám pak v nejchladnějších měsících poslouží jako izolace. Vnějšímu světu vzdáváme díky za výživu a pospolitost, ve vnitřním rozměru nám pak tělo v zimě poděkuje za teplo, na které jste zadělali bohatým listopadovým jídelníčkem.

Plnou sílu listopadu si uvědomíte, až vám poprvé zakřupe jinovatka pod nohama a kouř z komínů vám připomene, jak příjemné je se večer vrátit do tepla. A pokud bydlíte ve správné oblasti, můžete se začít těšit na bělost, čistotu a ticho, které přinese první padlý sníh.

Psychika v listopadu

Kratší dny přinášejí touhu trávit večery v pohodlí a tichu domova s knihou nebo se sejít s dobrými přáteli. Listopadové srdce potěší chuť dýně a štrúdlu podle oblíbených rodinných receptů.

Dny a noci jsou stále chladnější, což nás přirozeně směruje domů a dovnitř. Možná začnete více vyhledávat samotu či intimnější setkání. Setkání nad čajem či společné tvoření jsou vítanou alternativou bujarých letních večírků. Vzduch naplňuje uzemňující vůně domácí polévky a upomíná na pohodlí domova.

Možná na vás začne padat dříve únava, protože dny se zkracují a máme (zcela správnou) tendenci volit těžší jídla jako bramborovou kaši, pečené kuře či teplé mléko s medem. Také dýně je známá svými zklidňujícími účinky, a tím nás přibližuje zimnímu spánku.

Přešli jsme na zimní čas, tma přichází ještě rychleji a u někoho může na jeden či dva týdny dojít k rozhození biorytmů. Příznaky jsou podobné cestování mezi časovými pásmy. Pomůže, když si naplánujete tichý víkend a vyhnete se pozdním společenským setkáním.

Na venkovní volnočasové aktivity nám zbývá stále méně světla, což může způsobit téměř klaustrofobické pocity. Právě proto nezapomínejte na denní dávku slunečních paprsků, které vám zvednou náladu. Vánoční svátky a odpočinek už nejsou daleko, předchází jim však hektické období příprav – začátek listopadu je posledním obdobím klidu před vánoční bouří, proto si ho plně užijte.

Počasí

Za chvíli už bude stále jen zima. Vlhké, deštivé dny mohou mrazit až v kostech, a pak není snadné se zahřát. Příroda může působit stroze a pustě. Okna raději necháváme zavřená, abychom si vevnitř udrželi teplo. Proto pozor na suchý, vydýchaný vzduch. K udržení vlhkosti dýchacího ústrojí pomůže třeba zvlhčovač vzduchu. Jinak by se mohl objevit suchý kašel a podrážděná nosní sliznice dokonce způsobit krvácení z nosu.

Stejně dobře jako zvlhčovač vzduchu může posloužit aromalampa. Sáhněte po esenciálních olejích jako citrón, tymián či levandule. To vše, spolu s vhodným jídelníčkem, ochrání vaše dýchací cesty.

Tělo

S listopadem převládá vytrvalé chladno, čímž dochází ke stažení krevních cév v končetinách a na povrchu kůže. Právě touto dobou přestává ve stromech kolovat míza. Podobně se krev stahuje do jádra těla. To znamená, že kůži a svalům se dostává méně krve – svaly tuhnou, kůže je vysušená a máme pocit studených rukou a nohou. Na druhou stranu to znamená více krve pro žaludek, a tím i silnější apetit.

V listopadu si chce tělo stále budovat zahřívající izolační vrstvu tuku pod kůží. Nebraňte se tomu. Snaha zhubnout či držení diet v tomto ročním období by mohly významně oslabit imunitní systém a přinést nachlazení. Místo toho si s radostí užívejte spokojenost a sílu, kterou kilo či dvě navíc přinesou. Je to nárazník, který ochrání tělo před prudkým náporem zimy. Tělo volá po tuku zvýšením chuti na mastné a nechuti k náročnému cvičení.

Zejména lidé s převahou váty budou náchylní k nemocem a chřipce, která se tak často začíná objevovat s polovinou listopadu. Běžné nachlazení se objevuje tak často, protože podzim je obdobím nedostatku, ubývání; začíná nepříjemnými pocity v krku, suchými sliznicemi a suchým kašlem. Tyto příznaky berte jako varování a hned se obalte teplým oblečením.

Noční chlad nás někdy v noci vzbudí a donutí jít na záchod, což narušuje kvalitu spánku. Prochladnutí má diuretický účinek a nutí nás chodit častěji na malou. Proto i v tomto období pamatujte na dobrou hydrataci.

Životní styl pro listopad

Letní čas skončil a sluneční paprsky jsou ještě vzácnější. Využijte nejteplejší části dne a polední přestávku k procházce venku. Musíte-li, můžete při tom vyřídit pracovní telefonát, ale každopádně se vystavujte slunečnímu svitu co nejvíce.

Pomalu se blíží předvánoční shon, což může narušit váš pravidelný program. Proto si nechávejte více volného času na „neočekávané“ události.

Vyhýbejte se namáhavému a vyčerpávajícímu cvičení a místo toho volte něco jemného a vyživujícího. Ráno si nejméně 15 minut vyhraďte na jemné protahování, dechové cvičení a duchovní praxi. Je-li třeba, může být i krátká, ale tento ranní rituál si nenechte vzít. Jděte spát nejpozději do 22.00 hod. a dovolte si delší odpočinek. Pro vátu a pittu je dobré si krátce zdřímnout i přes den.

Nadále si každé ráno před sprchou masírujte celé tělo olejem. Pokud to nezvládnete každodenně, tak přinejmenším tři dny v týdnu. Masáž mandlovým či sezamovým olejem udrží pokožku v teple a pomůže tělu vybudovat izolační vrstvičku tuku. A mějte u sebe vždy balzám na rty.

Výživa v listopadu

Teplota ostře klesá a podzimní chutě jsou v listopadu nejsilnější. Podzimními chutěmi máme na mysli potřebu zdravých tuků, které si lidé typu váta a pitta mohou užívat dosyta. V listopadu si nejspíš začnete rádi pochutnávat na másle, ghí, olivovém oleji a ořeších. Na podzim je vítána i vydatnost kvalitní pšenice a mléčných výrobků. Potěšte se měkkými sýry jako feta, kozí sýr, jogurt a teplé mléko s kořením. Těžší, výživná a sladká jídla (co do základní chuti, nikoliv množství cukru) pomohou ke zdraví i ve chladném počasí.

Pokud to lidé typu kapha s budováním ochranné tukové vrstvy přeženou, do začátku prosince budou silně zahlenění. Takže pro kaphy platí pravidlo umírněnosti.

Převáží-li u vás během podzimu suchost, chlad a dehydratace, tělo začne místo zdravých tuků hledat náhradu u sladkostí. Chutí na sladké tělo volá po těžkém, mastném jídle, které jej vyživí a ochrání před chladem. Cpát se cukrovinkami není řešením. Přemíra rafinovaného cukru může způsobit zánět zažívacího traktu a nezdravý nárůst váhy. Pokud dostanete během těchto dnů chuť na sladké, sáhněte po jídle bohatém přirozeně bohatém na tuky a vydatné, složené sacharidy.

Jedním z nejlepších a nejvýživnějších tuků pro tělo na podzim je ghí. Ačkoliv se vyrábí z másla, neobsahuje laktózu. Vyživujících a pečujících vlastností ghí mohou tedy využívat i lidé s intolerancí laktózy. Ghí můžete používat při vaření namísto jakéhokoliv jiného tuku, na který jste zvyklí, natřít si jím topinky, přidat čajovou lžičku do teplé ranní kaše i do polévky. Dá se jíst i přímo. Celkem jedna polévková lžíce denně je ideální.

Kokosový olej a kokosové máslo pomáhají k pravidelné stolici, promazaným kloubům a vyživené pokožce. Zařaďte do svého každodenního jídelníčku jednu čajovou lžičku kokosového oleje podobným způsobem jako ghí. Smícháním kokosového másla a trošky medu (a třeba nepraženého kakaa) získáte rychlý a neočekávaně lahodný dezert.

V listopadu také rádi pečeme. Domácí dezerty jsou výborný způsob, jak si pochutnat na něčem sladkém. Přinejmenším víme, co do nich dáváme. Dezerty mohou být sladké, tučné i bohaté na vlákninu. Dezerty s obsahem zeleniny – dýně, cukety, červené řepy (všichni nějaký takový známe) – jsou vhodnější než ovocné a často i vydatnější. Také pečené dezerty mohou být zdravé, vhodné a výživné, zejména zvolíte-li tradiční celozrnné obilniny, ghí a množství cukru v receptu snížíte na polovinu. Přidejte ořechy a doplníte svůj podzimní jídelníček i o bílkoviny.

Používejte také zahřívající koření jako skořice, muškátový oříšek a hřebíček. Zahřívající koření pomáhá strávit těžší jídla.

Zklidňující jídla jako vařená cibule, česnek, kuře, mák, muškátový oříšek a dýně navozují v těle pocit zimního odpočinku a uzemňují rozfoukanou podzimní mysl. Hlubší spánek umocní omáčky se solí a tukem. Dobrý spánek navodí i konzumace ořechů, jako jsou pekany, sezam a vlašské ořechy, které mají přirozeně zahřívající účinek a vytvářejí v břiše pocit tepla. Vátu dokonale zklidní a na příjemný spánek připraví například francouzská cibulačka nebo dýňový koláč.

Pokud jíte živočišné produkty, listopad je vhodnou dobou na drůbež. Třeba klasickou kuřecí polévku, která zahřeje, je lehce stravitelná a bohatá na zdravé tuky, zejména pokud ji připravíte z vývaru. Vývar z kostí skvěle doplňuje to, co během podzimu chybí. Pochutnávejte si na kořenové zelenině, jako jsou mrkev, brambory a sladké brambory, spolu s kvalitními obilninami a zklidňujícími a zvhlčujícími potravinami (např. ovesné vločky). Zeleninu vždy dobře provařte.

Nadále se vyhýbejte stahující a hořké chuti. Patří sem i syrová, studená strava – saláty a sušené ovoce, luštěniny, popcorn nebo čipsy. Vyhýbejte se močopudným potravinám, protože tělesné tkáně už tak mají tendenci se vysušovat. Stimulanty vás oslabí a vezmou pevnou půdu pod nohama. Nejezte ve spěchu, a pokud jste zvyklí nesnídat, zkuste, zda vám teď snídaně nebude dělat dobře. Přišel čas klidu a pečující výživy.

Byliny na listopad

S trávením vydatného podzimního jídla pomůže pálivé, aromatické koření: skořice, hřebíček, muškátový oříšek a černý pepř.

Podzim přináší vítr, což se může projevit i nenadálou plynatostí a nadýmáním. Od obtíží tohoto typu odpomůže asafoetida (také známá jako hing či čertovo lejno) – přidávejte ji, spíše po špetkách, při vaření pokrmů. Studené, těžké potraviny jako kozí sýr tělo vyživi, pouze pokud je dokáže strávit, k čemuž poslouží opět asafoetida.

Dobrému spánku pomohou dvě špetky muškátového oříšku svařeného s šálkem mléka, který si dáte asi hodinu před ulehnutím.

Připravte své tělo na nadcházející svátky – udržujte kontakt se zemí, dobře se živte a odpočívejte.

Z původního zdroje přeložila, upravila a případné chyby si přičítá Veronika Šilarová.

Napište mi:


Bookmark the permalink.