Květákový kuskus

Toto byl vlastně jeden z mých prvních živých pokrmů a hned si nalezl cestu do našeho zlatého fondu. Chutnal i mamince 😉

Suroviny:

  • 1/2 květáku
  • 2 až 3 malé mrkve, oloupané a nakrájené
  • 1 stroužek česneku
  • 1 člž kurkumy
  • 1/4 člž kayenského pepře*
  • 1/2 člž černého pepře (čerstvě namletého)
  • 3 plž rozinek
  • 1/4 š čerstvé máty, pokrájená
  • 1 plž světlého misa
  • 1 plž tahini
  • 2 plž citrónové šťávy
  • Rajčata jako příloha, podle chuti

 

Postup:
Květák a mrkev pokrájíme na kostky, dáme do robotu, přidáme rozinky a rozsekáme na drobno. Postupně přidáváme zbývající ingredience – kurkuma, kayenský pepř, černý pepř, čerstvá máta, miso, citrónová šťáva. Všechno promícháme v robotu, až se pěkně spojí. Podáváme s nakrájenými rajčaty, které jsou k salátu příjemně kyselá a osvěžující.

Pozor na mátu – různé odrůdy mají různou sílu a chuť, což ovlivní výsledný pokrm. Jinak máta je v tomto jídle výborná a dodává mu další rozměr, takže určitě nevynechávat.

*Kayenský pepř je pálivá čili paprička. Má mnoho přínosných vlastností a v živé stravě se často používá. Vyzkoušejte a používejte podle vlastní míry snášenlivosti ostré chuti. Pořídíte jej ve specializovaných prodejnách s kořením.

Jak na to bez přístrojů:
Pokud nemáme kuchyňský robot, můžeme vytvořit něco jako salát. Květák, mrkev, rozinky a mátu rozkrájet na co nejmenší kousky a smíchat dohromady. Z ostatních ingrediencí uděláme „zálivku“. Nakrájené věci a zálivku vložíme do uzavíracího sáčku (ziplog bag) a všechno dobře promícháme. Celý tento postup je však pouze náhradní řešení a pokrm bohužel nevynikne chuťově tak, jako když se použije kuchyňský robot.

Zdroj: rawfoodrecipes.com


V sekci Ke stažení si můžete článek stáhnout do svého počítače.

Bookmark the permalink.