Jak na volné dýchací cesty – proplachování nosu

Není snad jednodušší způsob, jak se vyhnout rýmě a ucpanému nosu než proplachování nosních dutin. Jedná se o starověkou jogínskou techniku zvanou krija džala nétí, kdy dutiny propláchneme teplou, slanou vodou.

Jedním z možných způsobů, který by mě však spíše odradil, je ponořit obě nosní dírky do misky s vlažnou vodou a solí, nasát nosem a pak vyfrknout. Je ale mnohem snazší a zároveň tradiční cesta pomocí speciální konvičky či nosní sprchy.

Přínosy nosní sprchy

Proplachování dutin je nadmíru jednoduché a přináší mnoho užitku:

  • úlevu od dýchacích problémů (zánět dutin, alergie, astma, senná rýma)
  • při dlouhodobém, každodenním používání předejdete bolestem v krku, kašli, zahleněnému nosu a krku,
  • příznivě ovlivňuje i zrak a sluch,
  • zvyšuje schopnost vizualizace a soustředění, dodává pocit duševní lehkosti a jasnosti,
  • zklidňuje mozek a přináší úlevu od bolestí hlavy, migrény, deprese, mentálního napětí,
  • pomáhá lidem, kteří se snaží přestat kouřit, protože podporuje dýchání nosem (namísto dýchání ústy) a nos znovu citlivě vnímá, jak nepříjemné je vdechovat kouř z cigaret,
  • pomáhá odstranit chrápání.

Volný nos – více prány

V neposlední řadě je džala nétí technikou duchovní. Uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje dýchání, tedy přívod prány do těla. Napomáhá stavům meditace, protože na jemněhmotné úrovni působí na čichový bulbus a psychické centrum, které v józe nazýváme adžna čakrou – bod mezi obočím či tzv. třetí oko.

Jak na proplachování dutin

Dzala NetiProplachování provádějte pravidelně každý den jako součást ranní očisty. Za pár týdnů pocítíte pozitivní účinky a nebudete chtít přestat. Já jsem přestála letošní zimu na úpatí Himalájí bez rýmy i nastydnutí a zdraví si zachovala i po návratu do „chřipkové“ České republiky.

Postup

Připravte si převařenou vodu a rozpusťte v ní mořskou či himalájskou sůl (cca 1 čajová lžička na 500 ml vody). Vodu přelijte do konvičky. Proplachování provádějte nad umyvadlem nebo kdekoliv jinde kam může volně odtékat voda.

Nahněte hlavu k jednomu rameni a zobáček konvičky vložte do horní nosní dírky. Loket ruky a konvičkou držte zdvihnutý. Za chvilku začne voda vytékat spodní nosní dírkou. Nechejte protéct potřebné množství vody.

Hlavu narovnejte na střed. Z nosních dírek vám vyteče voda. Pročištění dutin pomůže, když si zacpete nejprve jednu a pak druhou dírku a několikrát silně vyrazíte dech nosem.

Opakujte celý postup na druhou nosní dírku.

Nakonec ohněte trup vodorovně s podlahou, hlava v prodloužení páteře a nechejte vytéct zbylou vodu. Pak se ohněte hlouběji až ke kolenům, hlava volně visí, a mohou se objevit poslední kapky vody. Narovnejte se a vysmrkejte. Je důležité zbavit dutiny veškeré vody.

Pokud máte svíravý pocit v nose a dutinách, použijte nosní olej.

Jakou konvičku?

Nosních konviček je dostupná celá řada – různé materiály (umělohmotné, keramické, nerezové či měděné) i velikosti (od 100 ml do 1 litru, které jsem viděla v Indii). Záleží na vaší volbě. Na cesty se hodí menší (cca 100 ml), lehká, umělohmotná – slanou vodu si však budete muset připravit do jiné nádoby a pak ji postupně nalévat do konvičky. Pro domácí použití doporučuji větší (300 až 400 ml), ve kterých můžete rovnou připravit solný roztok a vypláchnout obě nosní dírky jednou dávkou.

Vyberte si materiál, který je vám příjemný. Často to bývá keramika, která se snadno ošetřuje, když vám však upadne, tak se s největší pravděpodobností rozbije. Tradiční měděná konvička zase dodává tělu přirozeným způsobem měď.

Kolik vody? Jaká teplota?

K preventivnímu proplachování stačí 150 až 200 ml vody do jedné nosní dírky.

Teplota vody by měla být mírně vyšší než běžná tělesná teplota, cca 38–40 °C.

Jakou sůl a kolik

Vyhýbejte se běžné kuchyňské soli! Dopřejte svým dutinám (a konečně i sobě při vaření) přírodní mořskou, himalájskou či černou sůl.

Pokud vás vyplachování nosu bolí, přidejte sůl. Pokud cítíte pálení, uberte množství soli.

Pouze symbol_cropped

 

Zdroje: www.astrogle.com
Zdroj obrázku: http://www.astrogle.com/images/articles/healing/jala_neti_kriya.jpg

Bookmark the permalink.